Flytta till en gammal kyrka

De senaste åren har landsbygden drabbats hårt av att folk flyttar därifrån. Det har gjort att färre tar sig till de mindre orternas kyrka vilket har resulterat i att man har behövt göra nedskärningar i budgeten inom kommunen och svenska kyrkan. Därför har man beslutat att sätta ut gamla kyrkor, prästgårdar och församlingshem till försäljning.

Om det låter som en dröm att flytta och renovera en gammal kyrka till att bli ditt nya hem är det här inlägget för dig.

Hitta en gammal kyrka

Eftersom gamla kyrkor inte är ett jättevanligt objekt på bostadssajter kan det vara svårt att hitta en gammal kyrka till salu. Även fast det inte ligger ute någon kyrka till salu i nuläget så kan det dyka upp en när du som minst anar det. Därför ska du ha koll på de hemsidor där man kan se kommande försäljningar. För att hitta kommande objekt söker du på kommande bostäder till salu för att snabbt få flera förslag på hemsidor som både har objekt till salu just nu, och de kommande. Förutom att det kan finnas gamla kyrkor till salu kan det även finnas församlingsgårdar och prästgårdar som kan vara värda att spana in om du är ute efter ett hem med gammaldags känsla och har en stor yta.

Fördelen med att bo i en gammal kyrka

En del kanske tycker att det känns läskigt eller obehagligt att köpa en gammal kyrka och göra om den till ett hem. Vad de då glömmer bort är att kyrkan inte längre är en kyrka längre utan är ett helt vanligt objekt. Och en del gillar känslan av att flytta till ett hus där det rört sig mycket folk och har en lång historia.

Den främsta fördelen med att flytta till en gammal kyrka är att du kan vara säker på att ditt hem är unikt och att du får högt i tak med mycket utrymme.

Om du känner att du inte vill bo i den före detta kyrkan så är lokalerna utmärka att använda till annat. Du kan till exempel göra om kyrkan till en inspelningsstudio eftersom akustiken är till er fördel.

Andra objekt som kan dyka upp på bostadssajter som liknar kyrkor är församlingshem och prästgårdar. Även deras största fördel är att de är stora och har bra med utrymme. Du kan till exempel göra om en gammal prästgård till en bed and breakfast eller ett vandrarhem om du alltid har drömt om det. Det finns egentligen inga direkta regler på vad en gammal kyrka kan renoveras till. Det viktigaste är att de som köper objektet värnar om dess historia och ser till att det fortsätter att användas, även fast det kommer vara i en annan form än vad det har varit tidigare.